Veelgestelde vragen

  • Wat moet en mag bij een uitvaart?

    Afscheid nemen van het leven of afscheid nemen van iemand die u lief is, is een ingrijpende gebeurtenis. Dat begrijpen wij als geen ander. Ieder mens leeft zijn of haar unieke leven, daarom is elk afscheid anders. Er kan en mag tegenwoordig veel maar wat past bij u? Wat is er allemaal mogelijk?

    Is een uitvaartkist verplicht?
    De wet schrijft voor dat het lichaam van de overledene ‘omhult’ moet zijn tijdens de begrafenis of crematie en dat het ‘omhulsel’ op het doel van de begraving of crematie moet zijn afgestemd. Met andere woorden, de gebruikte materialen moeten biologisch afbreekbaar of brandbaar zijn.

    Afscheid nemen, condoleren, invulling afscheidsbijeenkomst
    Vaak is er, voorafgaand aan de begrafenis of crematie, de gelegenheid om samen om afscheid te nemen. Waar dit plaatsvindt, hoe de condoleance en het afscheid worden ingevuld, verschilt per uitvaart want iedereen heeft  persoonlijke voorkeuren. In Nederland mag best heel veel. Je kunt zelf het rouwvervoer verzorgen maar ook bepalen hoe dat laatste afscheid eruit ziet. Zelfs het maken van een eigen kist is mogelijk.

    Er zijn 3 dingen die echt moeten na een overlijden:

    • een arts inlichten (die geeft een verklaring van overlijden af).
    • aangifte doen bij de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden. Na overlegging van de papieren van de arts, maakt de gemeente een akte van overlijden op. Ook verstrekt de gemeente een ‘verlof tot begraven of cremeren’. Zonder dit document kan er geen crematie of begrafenis plaatsvinden.
    • binnen zes werkdagen na het overlijden de overledene begraven of cremeren.
  • Hoe regel ik een begrafenis of crematie?

    Of een sterfgeval nu totaal onverwacht komt of na een langdurig ziekbed, het is altijd een ingrijpende gebeurtenis. Praktisch gezien moet er veel geregeld worden. Hoe regel ik dat? 

    Nadat de arts geweest is vertelt hij u een uitvaartondernemer te bellen om het overlijden te melden. Barbara Uitvaartverzorging zal met u een afspraak maken voor het opstarten van de uitvaart. In het eerste gesprek is ruimschoots de tijd om wensen voor de uitvaart te verkennen. Bij een verwacht overlijden kan er al veel duidelijk zijn, bij een plotseling overlijden is het vaak zoeken naar wat passend zou kunnen zijn. De laatste verzorging van de overledene, waar het lichaam zal verblijven, afspraken voor de tijd en plaats van de uitvaart en wensen rondom de rouwkaart, zijn onderwerpen waar het dan om gaat. Wij nemen u bij de hand en zullen u waar kan ontzorgen. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat wij u kunnen adviseren met bloemwerk, catering, teksten of gedichten voor bij het laatste afscheid. 

  • Na hoeveel dagen moet een uitvaart plaatsvinden?

    Volgens de wet op de lijkbezorging mag een uitvaart niet eerder plaatsvinden dan 36 uur na overlijden tot uiterlijk zes werkdagen na overlijden. Na deze termijn mag een uitvaart ook plaatsvinden, dan is hiervoor echter toestemming nodig (een zogenoemd uitstel tot begraven of cremeren) van een (GGD)arts en vergunning van de burgemeester.

  • Wat kost een uitvaart?

    De kosten van de begrafenis of crematie zijn afhankelijk van de wensen die er zijn. De keuze voor kaarten, bloemen en catering zijn van invloed op de kosten. Verder zijn er grote verschillen in kosten tussen begraafplaatsen en uitvaartcentra. Een natuurbegraafplaats kent vaak eeuwigdurende graven wat betekent dat daar een ander kostenplaatje aan hangt. Het is dan ook goed om hier rustig over na te denken, voordat u een keuze maakt. Wij helpen u graag bij het adviseren hiervan en maken desgewenst een kostenbegroting voor u.

    Uitvaartverzekering
    Een onderdeel van ons werk is het uitzoeken van en zorgdragen voor uitkering  van uw uitvaartverzekering. Ook als er niets bekend is kunnen wij bij enkele verzekeraars informatie opvragen. 

  • Er is een vrouwelijke uitvaartbegeleidster gewenst. Kan ik daar om vragen?

    Is er de expliciete wens voor een vrouwelijke uitvaartbegeleidster dan kunt u dit tijdens het telefoongesprek direct aangeven. Areen van der Plas-Guijt of Dita van Rijn zijn aanwezig waar nodig en op de achtergrond waar het kan. 

    Als team, samen met Michel van der Bent, beseffen wij als geen ander wat de impact van een overlijden teweeg kan brengen. Door goed te luisteren en zich in te leven in uw situatie kunnen wij stap voor stap met u meedenken. 

  • Wat is een duurzame of milieubewuste uitvaart?

    De keuze voor een duurzaam afscheid is een keuze voor de toekomst. Met respect voor milieu, mens, dier en natuur. Want bij een bewust leven, hoort een bewust afscheid. Bij het organiseren van een duurzaam of milieubewust afscheid kijken we samen naar verschillende opties. Van een kist van duurzaam hout, gerecycled papier, elektrisch rouwvervoer tot zelfs vegetarische hapjes met lokale producten. Door hiervoor te kiezen verkleinen we samen de ecologische voetafdruk van het afscheid. Samen op weg naar een duurzamere wereld, ook voor de generaties na ons.